Gennem mere end 15 år har lokale nydt godt af maritime udviklingsmidler – tilskud fra FLAG-puljen. Men nu er det slut. Som led i regeringens besparelser på statslige arbejdspladser, har man valgt at nedlægge FLAG-programmet, der årligt har uddelt ca. 1.800.000 kr. til maritime udviklingsprojekter i Kerteminde og Norddjurs Kommuner indenfor både erhverv og turisme.

I foråret 2024 blev der søsat en helt ny udviklingsstrategi for FLAG Kattegat, hvor det lokale erhvervsliv, foreninger og borgere på tværs af Norddjurs og Kerteminde kommuner satte fokus på havneudvikling. Efterfølgende nåede seks spændende projekter at få midler i den første ansøgningsrunde i efteråret 2024. At det også skulle blive den sidste ansøgningsrunde, var bestemt ikke det, bestyrelsen havde regnet med:

Mads Hector fortæller om potentialerne for tangdyrkning i Kerteminde Bugt med Charlina Vitcheva, EU-generaldirektør for fiskeri og maritim udvikling, Kenneth Joensen, direktør i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen og Poul Rasmussen fra FLAG Kattegat som spændte tilhørere

” Vi havde set frem til at realisere vores udviklingsstrategi for de gamle fiskerihavne med nye erhvervsindsatser og rekreative faciliteter – og selvfølgelig til at dele 7 mio. kr. ud til gode lokale kræfter. Nu skal vi bare lukke det hele ned igen, inden vi rigtig er kommet i gang. Det er virkelig et tab, der vil kunne mærkes hos vores lokale aktører”, siger formand Poul Rasmussen.

Gennem årene har FLAG programmet bidraget til blandt andet udvikling af de rekreative faciliteter i de to kommuner som f.eks. Vandlaboratoriet i Kerteminde og  og lagt en stor indsats i udvikling af akvakulturprojekter som f.eks. Kerteminde Seafarm og Pure Algea i Grenå. ”Uden støtte fra FLAG var jeg ikke gået i gang med Kerteminde Seafarm”, udtaler Mads Hecter, der siden 2017 har udviklet metoder inden for bl.a. tangdyrkning, der nu efterspørges af bl.a. Vattenfalls havvindmølleparker, og som blev fremhævet som innovativt og nyskabende af EU’s generaldirektør for maritime affærer og fiskeri, da hun var på besøg i foråret. ”Udviklingsmidler til mindre startups som min virksomhed er et rygstød, der gør iværksættere i stand til at skabe lokal udvikling – den slags støttemuligheder skal vi have flere af – ikke færre”, siger Mads Hecter og tilføjer, at produktionen netop nu opskaleres, så han fremover kan høste 100 tons sukkertang årligt.

Trods den nedslående melding om puljens nedlukning, glæder bestyrelsen sig over de projekter, der nåede at få støtte. F.eks. videnskabelig formidling på Børnenes Havn, forsøgsdyrkning af østers i Kerteminde og en ny strategiproces for Kertemindes erhvervshavn. ”Vi ser frem til at følge de nye udviklingsprojekter, og vi ønsker dem alt det bedste. FLAG’ens aftryk på Kerteminde skal være tydeligt for alle – og vi håber, at der i fremtiden vil komme fornyet politisk fokus på udviklingsmulighederne for det maritime i de mindre bysamfund i Danmark”, udtaler formand Poul Rasmussen.

Baggrund: Afvikling af FLAG programmet

I regeringens finanslovsforslag for 2025 foreslås det at gennemføre et prioriteret opgavebortfald, der skal reducere antallet af administrative stillinger i staten. I den forbindelse foreslås det at nedlægge den nationale FLAG ordning, der administreres af Plan- og Landdistriktsstyrelsen men udmøntes af lokalt oprettede foreninger i de udpegede FLAG-områder.

Læs udtalelse fra Landdistrikternes Fællesråd her

Støttede FLAG projekter 2024