Hvad er FLAG?

LAG betyder ’Lokal aktionsgruppe’.Sætter man et ‘F’ forrest, betyder det en ‘Fiskeri Lokal aktionsgruppe’.

FLAG- programmet udspringer af det Europæiske Hav- og fiskeriudviklingsprogram, men for nuværende administreres det i Danmark udelukkende via national funding. Den grundlæggende vision, metoderne og målsætningerne er dog de samme. Programmet sigter mod at skabe liv og økonomisk udvikling i havne- og kystområderne.

De lokale aktionsgrupper er lokalt forankrede foreninger, som skaber udvikling og innovation i lokalsamfundene ved blandt andet at tildele tilskudsmidler til relevante projekter. I Danmark er der 8 lokale aktionsgrupper (FLAG’er), som arbejder med maritim udvikling.

De lokale aktionsgrupper tegnes af bestyrelsen, der består af 2/3 folkevalgte borgere og 1/3 politisk udpegede repræsentanter fra kommuner og regioner. Til deres arbejde får de stillet midler til rådighed fra den danske stat.

Med pengene følger muligheden for, at borgere, virksomheder og foreninger kan engagere sig og få indflydelse på den lokale udvikling. De lokale aktionsgrupper bestemmer, hvad pengene skal bruges til lokalt, og hvilke projekter der skal have tilskud inden for de af national udstukne rammer.

FLAG-ordningen er både lokal, regional og europæisk

Lokal – fordi de lokale aktionsgrupper er foreninger, der består af borgere og udpegede lokal- og regionspolitikere, der sammen er valgt til at fokusere på netop de projekttyper, der passer til det enkelte områdes særlige karakteristika.

Regional – fordi vi arbejder sammen på tværs af kommuner og FLAGer i bestræbelserne på at løfte større projekter, og vi puljer med andre fondsmidler for dermed at maksimere effekterne til glæde for erhvervsliv, turister og borgere.

Europæisk – fordi der findes FLAGer  og LAGer i hele EU, og i de fleste lande kommer midlerne  fra henholdsvis EU’s Landdistrikts- og Hav- og Fiskeriudviklingsprogram. På nuværende tidspunkt er det danske FLAG-program ikke bundet op på EUs Hav- og Fiskeriudviklingsprogram.

Det er hverken embedsmænd eller landspolitikere, der bestemmer, hvad pengene bruges til. Det er derimod helt almindelige borgere, foreninger og det lokale erhvervsliv i samspil med lokale politikere, der bestemmer. Vi kalder det ’bottum up’, fordi beslutningerne bliver taget lige præcis der, hvor man ved, hvad det handler om.